28.2.09

lagi tentang kita

untuk entri kali ni, aku maukan imaginasi kamu semua. tiada imaginasi, tiada magis.

***

aku angkat gitar. duduk di atas bangku. chord dipetik. alunan suara dilontarkan.

***

"guys, this is for you...empty decorations"

I wake in the dawn to showers of light
Moments of emptiness around
Floating away with auras of hope
But reality brings me to the ground

dah dua tahun spm tinggalkan kita. dua tahun tu jugak aku bangun, celik mata, tiada apa. langsung tiada suara-suara itu.

"bangun bangun!"
"breakfast makan apa aa?"
"roll-call. cepat lah. nanti masuk court macam seha, buat malu"

aku tersenyum. roll-call-berdarah.


"jap, yang ni kau guna formula yang mana?"
"eh, kau bawak tak buku penulisan aku?"
"karangan semalam aku tiru si pain je"
"pinjam bio nanti. nota kau cun"
"pai nanti konfem aku tegak. munakahat. mesti best gile"

What can I do?
What can I say?
I need a place to hide away
Just for a while, just for a smile
Just for the life I used to know

rindunya zaman itu. zaman hingusan. zaman kita hempas-pulas sebab spm. zaman kita hargai masa yang cepat berlari. zaman yang kita cipta seribusatu kenangan.

"set C, cepat lah!"
"pasni memang aku tidur la. malas nak dengar cikgu jem dok cerita"
"eh bob, amek kan kalkulator aku tu"
"intan, tunggu sat!"
"weyh, buku tu kau tak bawak ke?"


zaman kita tercungap-cungap mengejar kelas. mengejar makmal. cikgu rae. hajah noorliza. cikgu suhaily.

Where every song
Was filled with words of love and not with anger
Where did they go?
Why did they leave me far behind?

"makan apa aa tengahari ni?"
"ayam!"
"last sekali waktu apa?"
"bm"

tepuk dahi. damn!

'Cause I don't wanna be alone
Living life all on my own
I don't want to live my life in isolation
Filled with empty decorations
'Cause I wanna be with the people that I know
Who will do the things I do

"kau apsal tak makan kat ds?"
"nak cepat la"
"tak bawak pulak kuat harimau?"
"pain, matured girls use axion. not kuat harimau"

Making all my dreams come true
I don't recognize the shadows on my door
Although I've seen them all before
Because the only thing I really want is to be with you

PAP!

"yes, aku menang"
"eeuuww. geli dowh. buang la pembaris tu"
"hahaha. takpe la, pembaris ni khas untuk pukul lalat je"

PAP!

"pergh..guna sandal. tak leh bla. mampos tiga"
"aku dah ada soft-skill weyh. aku dah bleh pukul lalat"

TAP!

"sakit la. jangan ketuk pale dengan pen"

TAP!

"amek ko. sape suruh ketuk aku tadi"


I look at the sky, it looks back at me
I can't hear the silent melodies
I know that I'm here yet I am lost
Blown in confusion by the breeze

"apsal prep malam sunyi semacam ni"
"hosni, kau terang sikit pasal female reproductive system. yang oogonia, oocyte"
"masa tu, baru lah UMNO ditubuhkan. cuba teka tarikh dia"
"11 mei"
"aku dah paham pasal logic gate. baru petang tadi hairman tunjuk"
"kau buat apa tu?"
"addmath"
"owh, yang past years question eh?"


Hiding my face, crying alone
I need to find my way back home
Back to the place, the wonderful days
Living the life I used to know

kalau kat kolej rasa sunyi, serius aku rasa nak balik dekat kelas buruk tu. kelas yang sepah dengan buku. sepah dengan surat kabar. sepah dengan kertas.

sepah-sepah pun, tu jugak yang buat aku terjungkit senyum.
sepah dengan lawak. sepah dengan moment indah. sepah dengan gaduh-manja. sepah dengan air mata. sepah dengan tawa mesra.


Where every smile
Was born out of love and of sincerity
And every tear of overflowing joy

"syaqif!!"
"pasni kita kasi sebaldi air ni tau"
"sape yang nak kentang tadi?"
"sosej je? aku nak ayam. amek kan sekali fishball tu"
"bulat dia macam pipi pija la"
"nak kipas gak"
"jangan buat macam tu. nanti api padam. degil betul la kau ni"

'Cause I don't wanna be alone
Living life all on my own
I don't want to live my life in isolation
Filled with empty decorations
'Cause I wanna be with the people that I know
Who will do the things I do

"ala, pasni paper 3 bio. pastu tak jumpa kau dah"
"hish, emosi aku macam tak stabil la"
"yang ni ke yang dorang target masuk?"
"jap jap. kalau hypothesis tu, buat dalam bentuk soalan atau macam cikgu buat aritu?"
"cikgu rae kata toksah baca dah"
"waaaa..tunggu lagi satu jam lebih, pastu merdeka weyh!"

Making all my dreams come true
I don't recognize the shadows on my door
Although I've seen them all before
Because the only thing I really want is to be with you...

*kesat air mata*

"yeah...the only thing i really want is to be with you, people"


-in memory 506 -


p/s: apsal la aku nye entri macam emo semacam. shit!

10 comments:

KiteKamu said...

adakah betul wan yg menulis entry ini????
seius mmg wan ak kesat air mata...
hahaha

bawangmerah said...

erk!

aku rase dah jelas terang lagi bersuluh dia tulis

"posted by bawangmerah"
"label : contengan farahin"

Syazwan Harun said...

comel dow gmbo aku ngn pain~
kan pain~
hihihi

bawangmerah said...

comel2...banding ko ngn ak, ak la lagi comel. hahaha.
ngam betul la kite dua.
abang + kakak = awesome

Lord Hosni de Croquignolet said...

damn..bace mnde ni sambil dengar lagu di persimpangan dilema wat ak seram sejuk je..lawa la gmber2 tu..send via fs kat ak leh x?

Syazwan Harun said...

aku ag comel!

bawangmerah said...

gambar yang paling tak leh bla, gambar bumbung tu.
pergh...sampah tak sampah. hahaha

KiteKamu said...

hahaha..
aku pon xtau nape ak ingt wan yg tulis post tuh..
mybe sbb ade prkataan "shit" kot..

Anonymous said...

nice one...sis~

bawangmerah said...

kitekamu,
ek eleh, kau pikir wan sorang je boleh tulis word tu?

azrul,
tahnx dude.